Before & After: Quail Hollow Kitchen

We’re here with a HON PROJECT REVEAL — a before/after of a Quail Hollow kitchen and dining area that we couldn’t be more thrilled with! Starting as a classic 1990s beige-on-beige space, Berk and Kell transformed it into a clean, airy and gorgeous room!

On first seeing this space, it was layered with dark elements — dark granite countertops, a tiered bar with painted cabinets, and a stone backsplash — all gave the space a dated feel. It was tan upon tan upon tan with beige cabinets and beige walls, and the charming client asked HON to help renovate and refresh the space. The main design challenge to tackle was the large, gaping hole between the tiered island and the adjacent living room — and it was Berk and Kell’s job to figure out how to utilize the space both practically and aesthetically.

With cohesian in mind, the duo designed a large, square island that removed the tiers and added space on all sides. This meant barstools could be tucked around the end as well as the sides of the island, making it a centerpoint for the busy lifestyle of the family of four. To bring a warm pop of color to the space, the duo painted the island Sherwin William’s Dark Knight. The dark granite was ripped out, replaced by quartz countertops for a bright and clean look.

IMG_0042.jpg

When creating the design plan for the dining space, Berk and Kell considered the client’s and their family. With two young boys and an open-door policy with a neighborhood of friends, HON chose a gray jute rug to bring warmth and definition to the dining area that was also easy to clean. The clients also went with a indestructible seating option for their dining area -- a bench that's inviting and can fit a crowd. To add some personality to the space, custom roman shades replaced plastic blinds in the dining area.

IMG_0221.jpg

The goal was to update the space with a fresh and light feel and HON achieved that through freshly painted cabinets (Sherwin William’s Snowbound) and giving the walls a timeless hue painted in a HON favorite -- Classic Gray by Benjamin Moore. This fresh paint meant goodbye to the two-toned desk area, bringing refreshing cohesion to this half of the room.

IMG_0160.jpg

Simply and clean subway tile replaced the ombre of brown stones, previously behind the sink and cabinets. Pops of brass were added in the hardware and cabinetry pulls. 

Walking into this sunny, light space is a breath of fresh air and we feel lighter everytime we get to spend some time here. Cheers to a project reveal that we are in love with — and here’s to hoping every space we design makes our clients feel right at home!!

IMG_0202 (2).jpg